de Synode – polderkoorts in de Lage Landen

compositie: Jan-Peter de Graaff
tekst: Yuri Robbers
regie: David Prins
muzikale leiding: Mark Biggins, Kent Moussault
arrangementen: Jan Willem Passchier
speelperiode: 10 t/m 26 mei 2019

In Dordrecht werd op de kop af 400 jaar geleden besloten dat Holland te klein was voor een groep medeburgers. Ze werden uitgescholden, nagejaagd, opgesloten, gedeporteerd en vermoord.

Muziektheater Hollands Diep maakt een voorstelling over dat bijna vergeten scharnierpunt in onze geschiedenis. Het begon allemaal met verlangen. Het verlangen een goed mens te zijn. Het goede te doen, de juiste keuzes te maken. Hollands Diep onderzoekt wat er gebeurt wanneer een verlangen een brandend verlangen wordt, wanneer de eigen keuzes plotseling aan anderen opgelegd worden, wanneer het gesprek vastloopt en we elkaar alleen nog de maat nemen. Wat is dat toch wanneer het verlangen ‘goed’ te willen doen onverdraagzaamheid baart? Waar komt die kolder in de kop vandaan? Het is als een koorts: polderkoorts…

Via heftige teksten en de echte muziek uit 1619 wordt de bijna burgeroorlog waarin we ons toen bevonden opgeroepen: De remonstranten tegen de contraremonstranten, de ‘Bavianen’ tegen de ’slijkgeuzen’. Na de pauze volgt de nieuwe opera die de jonge componist Jan-Peter de Graaff speciaal voor Dordrecht schreef. Hierin wordt de impact van politieke en religieuze twist op het alledaagse leven van gewone mensen ten diepste voelbaar. In wisselende rollen bestormen de rolfiguren een plaats van samenscholing om daar korte confrontaties met elkaar aan te gaan. Zo ontstaat een caleidoscopisch beeld van door religieuze regelzucht en politieke definiëringsdrang opgejaagde individuen. Een historisch gefundeerd verhaal vol opmerkelijke parallellen met de samenleving van nu.

sopraan: Renate Arends
countertenor: Joël Vuik
bariton: Jorne van Bergeijk
bariton: Berend Eijkhout
orkest: Shapeshift Ensemble

Voorstellingen in het Energiehuis, Dordrecht:
vrijdag 10 mei 20:00
zondag 12 mei 15:00
vrijdag 17 mei 20:00
zaterdag 18 mei 20:00
zaterdag 25 mei 20:00
zondag 26 mei 15:00

Kaartverkoop start spoedig!

Deze productie wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van: Fonds Podiumkunsten, Gemeente Dordrecht (programma Levendige Binnenstad), VSB Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Norma fonds, Stichting Zabawas, Jurriaanse Stichting, Iona Stichting, Het Kersjes fonds, Gravin van Bylandt stichting, Van den Berch van Heemstede Stichting, The De Lancey & De La Hanty Foundation LTD.

Reacties gesloten