De Synode – polderkoorts in de Lage Landen

speeldata: 10 t/m 26 mei 2019, Energiehuis Dordrecht

KAARTEN BESTELLEN

foto: © Rob van Herwaarden

Diepe haat, brandend verlangen en innige devotie. Die drie ingrediënten zetten precies 400 jaar geleden ons land volledig op zijn kop. Het scheelde maar weinig of er was in 1619 een hevige burgeroorlog uitgebroken. En waarom? Een politieke en religieuze twist liep volledig uit de hand. De remonstranten tegen de contraremonstranten, de ‘bavianen’ tegen de ‘slijkgeuzen’.

Muziektheater Hollands Diep maakt een zinderende voorstelling over dat bijna vergeten scharnierpunt in onze geschiedenis. De theatermakers onderzoeken wat er gebeurt wanneer verlangen overgaat in brandende begeerte en uitmondt in felle onverdraagzaamheid. Het is net als een koorts: polderkoorts…

De voorstelling De Synode haalt de nijpende situatie van 1619 naar het nu. Met pamfletteksten van toen die niet onderdoen voor het huidige twittervenijn. En met een splinternieuwe opera van de jonge componist Jan-Peter de Graaff, waarin de impact van politieke en religieuze twist op het leven van houthandelaar Maarten Harpertszoon en zijn gezin intens voelbaar wordt. Tegen het historische decor van de Synode van Dordrecht laat Muziektheater Hollands Diep opmerkelijke parallellen zien met de samenleving van nu.

compositie: Jan-Peter de Graaff
tekst: Yuri Robbers
regie: David Prins
dirigent: Mark Biggins
sopraan: Renate Arends
countertenor: Joël Vuik
bariton: Jorne van Bergeijk
bariton: Berend Eijkhout
actrice: Xiomara Klein
orkest: Shapeshift Ensemble
2e dirigent: Kent Moussault
arrangementen: Jan Willem Passchier
kostuums: Sarena Huizinga
decor: Wouter Sieuwerts
productieleiding: Conny van Wijngaard – de Vugt
regie- en productieassistentie: Lennart Blom

Lees de recensie in de Volkskrant (****)

Deze productie wordt mede mogelijk gemaakt door samenwerking met Schouwburg Kunstmin en ToBe Cultuurcentrum, en dankzij de financiële steun van Fonds Podiumkunsten, Gemeente Dordrecht (programma Levendige Binnenstad), VSB Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Norma fonds, Stichting Zabawas, Jurriaanse Stichting, Iona Stichting, Het Kersjes fonds, Gravin van Bylandt stichting, Van den Berch van Heemstede Stichting, The De Lancey & De La Hanty Foundation LTD.


Dinerarrangement
Op 25 mei kun je de voorstelling met korting combineren met een 3-gangen diner in Grand Café Khotinsky in het Energiehuis. Je betaalt voor ticket en diner dan geen € 55,- maar € 45,- exclusief drankjes.
Bestel dinerarrangement zaterdag 25 mei


Museum- en luncharrangement
Op zondag 26 mei kun je de voorstelling combineren met een bezoek aan het Dordrechts Museum, waar de tentoonstelling Werk, bid & bewonder (over de Dordtse Synode) nog tot en met 26 mei te zien is. Aansluitend ga je lunchen in museumrestaurant Art & Dining, waarna je in het Energiehuis onze voorstelling bezoekt. Je betaalt voor dit arrangement geen € 55,50 maar slechts € 45,50!
Bestel museum- en luncharrangement zondag 26 mei


Vrijkaartenactie Oud-Krispijn
Woon je in de Dordtse wijk Oud-Krispijn? Ga dan naar de actiepagina en maak kans op vrijkaartjes!


Reacties gesloten