De Synode – polderkoorts in de Lage Landen

compositie: Jan-Peter de Graaff
tekst: Yuri Robbers
regie: David Prins
muzikale leiding: Mark Biggins, Kent Moussault
arrangementen: Jan Willem Passchier
speelperiode: 10 t/m 26 mei 2019

Rabiate haat, brandend verlangen en innige devotie. Die drie ingrediënten zetten precies 400 jaar geleden ons land volledig op zijn kop. Het scheelde maar weinig of er was in 1619 een hevige burgeroorlog uitgebroken. En waarom? Een politieke en religieuze twist liep volledig uit de hand. De remonstranten tegen de contraremonstranten, de ‘bavianen’ tegen de ‘slijkgeuzen’.

Muziektheater Hollands Diep maakt een zinderende voorstelling over dat bijna vergeten scharnierpunt in onze geschiedenis. De theatermakers onderzoeken wat er gebeurt wanneer verlangen overgaat in brandende begeerte en uitmondt in felle onverdraagzaamheid. Het is net als een koorts: polderkoorts…

De voorstelling De Synode haalt de nijpende situatie van 1619 naar het nu. Met pamfletteksten van toen die niet onderdoen voor het huidige twittervenijn. En met een splinternieuwe opera van de jonge componist Jan-Peter de Graaff, waarin de impact van politieke en religieuze twist op het alledaagse leven van gewone mensen intens voelbaar is. Tegen het historische decor van de Synode van Dordrecht laat Muziektheater Hollands Diep opmerkelijke parallellen zien met de samenleving van nu.

sopraan: Renate Arends
countertenor: Joël Vuik
bariton: Jorne van Bergeijk
bariton: Berend Eijkhout
orkest: Shapeshift Ensemble

Voorstellingen in het Energiehuis, Dordrecht:
vrijdag 10 mei 20:30 | koop kaarten
zondag 12 mei 14:30 | koop kaarten
vrijdag 17 mei 20:30 | koop kaarten
zaterdag 18 mei 20:30 | koop kaarten
zaterdag 25 mei 20:30 | koop kaarten
zondag 26 mei 14:30 | koop kaarten

Deze productie wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van: Fonds Podiumkunsten, Gemeente Dordrecht (programma Levendige Binnenstad), ToBe Cultuurcentrum, VSB Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Norma fonds, Stichting Zabawas, Jurriaanse Stichting, Iona Stichting, Het Kersjes fonds, Gravin van Bylandt stichting, Van den Berch van Heemstede Stichting, The De Lancey & De La Hanty Foundation LTD.

Reacties gesloten