Bach#333

Speelperiode: 21 t/m 24 maart 2018

Samen met Bachfestival Dordrecht, de Gemeente Dordrecht en de in New York gevestigde organisatie Bach in the Subways, organiseerden we vier dagen waarop muziek van Bach onverwacht opdook bij mensen en op plekken waar je het niet zou verwachten. Aanleiding was de geboortedag van Bach, 333 jaar geleden. Wereldwijd geven muzikanten dan een verjaardagscadeautje aan Bach, door belangeloos op te treden en zo de muziek van Bach naar de mensen te brengen die anders misschien niet met live gespeelde klassieke muziek in aanraking komen.

Woensdag 21 maart
In het stemlokaal in de stationshal beten we in alle vroegte samen met wethouder Piet Sleeking, de mensen van het stemlokaal, NS-personeel en de eerste stemmers het spits af. De prachtige rijke akoestiek van de stationshal woog ruim op tegen de winterse temperatuur. Later zwermden spelers uit over stemlokalen in het Dordrechts Museum, Speeltuin Zeehavenkwartier en Wooncentrum De Klockelaer. Overal klonk Bach, sloegen stemmers enthousiast aan het filmen en fotograferen en ontstonden leuke spontane gesprekjes tussen spelers en publiek. Later deze dag nam het Bachfestival de fakkel van ons over met verschillende muzikanten op weer andere stemlokalen.

Donderdag 22 maart
In de middag streken we neer tussen de bewoners van het beschermd wonen complex Yulius in Hendrik Ido Ambacht, die het optreden met grote aandacht volgden. Een bewoonster danste even mee, een bewoner luisterde aandachtig, liep toen weg en kwam vlak voor het einde weer terug. Na afloop meldde hij hoe mooi hij het vond. “Ik vóélde de emotie, en daarom moest ik even weg”, zei hij. Hij vroeg of de spelers ook de emotie voelden. We zeiden hem dat we dat wel voelen, maar waarschijnlijk niet zo goed als hij, want dan zouden we niet kunnen spelen. Dat begreep hij goed. Tegen de avond schoven we aan in een klein buurtcentrum in de vogelwijk Het Vogelnest waar was gekookt door en voor buurtbewoners. We speelden korte dansen van Bach terwijl de kok (hij kon zo zijn weggelopen uit een Napoletaanse Trattoria!) een heerlijke pasta serveerde.

Vrijdag 23 maart
We openden met 6 pop-up concertjes aan en om de vleugel in de centrale hal van het Albert Schweitzerziekenhuis. We speelden naast de originele Bach, ook bewerkingen van zijn muziek door Schumann en anderen. Daarna fietsten we naar verpleeghuis Het Sterrenwiel, waar we twee keer optraden voor medewerkers en bewoners. Tussendoor maakten we kennis en luisterden naar prachtige bewonersverhalen over de Shanty Song cultuur en zongen samen met een bewoonster die 35 jaar in een koor had gezongen zachtjes het ‘Erbarme dich’ uit de Mattheuspassie. Niet veel later werden we in De Crabbehoeve gastvrij onthaald op een buurtdiner in Franse stijl, waar we Franse tafelmuziek van Bach ten gehore brachten en tussendoor met de andere gasten in gesprek gingen en genoten van een door vrijwilligers met veel zorg en liefde bereid driegangendiner bestaande uit louter Franse gerechten.

Zaterdag 24 maart
Om 9 uur speelden we Bach als ontbijtmuziek voor de gasten van Hotel De Watertoren, en fietsten daarna over de prachtige dijken door naar de Kop van ’t Land waar we bij huiskamercafé Het Fluitekruid een drietal pop-up optredens verzorgden voor een zeer dankbaar publiek (“bij binnenkomst schoten de tranen me meteen in de gen”) van fietsers en wandelaars. Daarna sloten we het project BACH#333 af in de Vogelwijk op het Vogelplein, waar  op het terrasje van de pop-up koffiebar in de doorbrekende voorjaarszon een laatste Bach pop-up klonk.

Dank!
We danken ten eerste alle spelers voor hun mooie spel, daarnaast ook de pers (waaronder Dordt Centraal, Radio/TV Rijnmond, AD, Radio4) voor de ruime aandacht in woord, klank en beeld, de geweldige PR-ondersteuning van Bach in the Subways http://bachinthesubways.org/dordrecht/ waar Dordrecht met een eigen pagina werd geëerd. Daarnaast ook onze eigen vrijwilligers voor organisatie, productie, fotografie en pr, én natuurlijk de locatiehouders en het publiek! Er zijn heel veel spontane contacten gelegd, er is muziek gemaakt door mensen die dat nooit eerder samen deden, en er zijn mensen verrast en ontroerd door de onaangekondigde waterval aan Bach-klanken. We kijken terug op een bijzonder geslaagd community evenement, waarbij Muziektheater Hollands Diep professionals en liefhebbers samenbracht en – in de beste traditie – dagenlang opdook op de meest onverwachte momenten op de meest onverwachte plekken in en om Dordrecht.