De Synode – Polderkoorts in de Lage Landen

Speelperiode: 10 t/m 26 mei 2019, Energiehuis Dordrecht

Diepe haat, brandend verlangen en innige devotie. Die drie ingrediënten zetten precies 400 jaar geleden ons land volledig op zijn kop. Het scheelde maar weinig of er was in 1619 een hevige burgeroorlog uitgebroken. En waarom? Een politieke en religieuze twist liep volledig uit de hand. De remonstranten tegen de contraremonstranten, de ‘bavianen’ tegen de ‘slijkgeuzen’.

Muziektheater Hollands Diep maakte een zinderende voorstelling over dat bijna vergeten scharnierpunt in onze geschiedenis. De theatermakers onderzochten wat er gebeurt wanneer verlangen overgaat in brandende begeerte en uitmondt in felle onverdraagzaamheid. Het is net als een koorts: polderkoorts…

 

De voorstelling De Synode haalde de nijpende situatie van 1619 naar het nu. Met pamfletteksten van toen die niet onderdoen voor het huidige twittervenijn. En met een splinternieuwe opera van de jonge componist Jan-Peter de Graaff, waarin de impact van politieke en religieuze twist op het leven van houthandelaar Maarten Harpertszoon en zijn gezin intens voelbaar wordt. Tegen het historische decor van de Synode van Dordrecht werden opmerkelijke parallellen blootgelegd met de samenleving van nu.

compositie: Jan-Peter de Graaff
tekst: Yuri Robbers
regie: David Prins
dirigent: Mark Biggins
sopraan: Renate Arends
countertenor: Joël Vuik
bariton: Jorne van Bergeijk
bariton: Berend Eijkhout
actrice: Xiomara Klein
orkest: Shapeshift Ensemble
2e dirigent: Kent Moussault
arrangementen: Jan Willem Passchier
kostuums: Sarena Huizinga
decor: Wouter Sieuwerts
productieleiding: Conny van Wijngaard – de Vugt
regie- en productieassistentie: Lennart Blom

Lees de recensie in de Volkskrant (****)

Deze productie werd mede mogelijk gemaakt door samenwerking met Schouwburg Kunstmin en ToBe Cultuurcentrum, en dankzij de financiële steun van Fonds Podiumkunsten, Gemeente Dordrecht (programma Levendige Binnenstad), VSB Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Norma fonds, Stichting Zabawas, Jurriaanse Stichting, Iona Stichting, Het Kersjes fonds, Gravin van Bylandt stichting, Van den Berch van Heemstede Stichting, The De Lancey & De La Hanty Foundation LTD.