Krijn kan weer pissen

Speelperiode: november 2018

In de eerste editie van onze nieuwe serie City Sounds brachten en we een live hoorspel, gebaseerd op het korte verhaal Krijn kan weer pissen van de Dordtse schrijver-dichter C. Buddingh’. De voorstellingen vonden plaats tijdens evenement Budding(h’) Poets, een evenement van Schouwburg Kunstmin en Poetry International.

In Krijn kan weer pissen wordt het verhaal verteld van de schrijver Krijn en de stress rond een nieuwe publicatie die zich bij hem vooral lichamelijk openbaart: hij kan niet meer plassen. Het is een zowel hilarische als surrealistische zedenschets die zich afspeelt in een kleinsteeds kunstenaarsmilieu. In drie scènes, gescheiden door korte tussenspelen, maken we kennis met het wel en wee van Krijn, zijn gezin en zijn vrienden.

Krijn, een kunstenaar midden in zijn scheppingsproces, moet zien te dealen met het leven van alledag wat zich in de vorm van zijn gezinsleden en vrienden aan hem opdringt en wat hem bij de strot grijpt. In die vorm is het verhaal een parabel over de afgrond tussen ons gedroomde en ons werkelijke leven.

De voorstelling wordt – in de vorm van een live hoorspel – aangeboden in losse ingrediënten. De elementen tekst, illustraties, klanken en muziek worden duidelijk los van elkaar gepresenteerd en vormen pas in de hoofden van de toeschouwers één beeld.

Zoals er geen realistisch decor te zien is, zo zijn er ook geen acteurs die het podium bevolken. Het decor verbeeldt de ruimte van een opnamestudio waar teksten worden ingesproken die live door de geluidsartiest van klank worden voorzien.

Het team

Elise ’t Hart
ontvangt de Werkbijdrage Jong Talent van het Mondriaanfonds. Zij vestigde het Instituut voor Huisgeluid en realiseert andere klank-gerelateerde projecten. Voor Krijn kan weer pissen gaat zij in haar archief, in de openbare ruimte en bij mensen thuis op zoek naar typisch eind-jaren-60-geluiden, om die voor de productie tot soundscapes te laten bewerken.

Nils Davidse
maakt deel uit van de band Handsome Poets en werkt – vaak samen met Elise ’t Hart – aan conceptuele beeldende-kunst-installaties waar klanken en muziek in belangrijke mate deel van uitmaken. Voor Krijn kan weer pissen maakt hij de live-muziek en mixt hij de soundscapes.

Arjanne van Manen
is een jonge illustrator en tekenaar. Voor Krijn kan weer pissen zal zij van alle rolfiguren een typerend portret maken. Deze serie portretten vormt een visuele bijlage van de productie.

David Prins
geeft als ervaren librettist en muziektheaterregisseur leiding aan het artistieke team, heeft de tekst van Buddingh’ voor het theater bewerkt en zal de tekstregie op zich nemen.

Woordkunstenaars
Erol Struijk, Merel Meijers, Pieter Kooiman, Marieke van Leeuwen, Dirce-Lene Evora, Jamie Quant, Wessel Klootwijk en Juno