LEVEND LEIPZIG

Speelperiode: zaterdag 18 juni 2022 van 13:00 tot 13:40 uur, Wilhelminakerk Dordrecht

Als onderdeel van het Bachfestival 2022 nemen we je mee op een tocht door het Leipzig van Bach. En daarbij laten we voor een keertje de kerken even links liggen! Heel veel van Bach’s vocale muziek is religieus getint. Veel minder bekend is de vocale muziek die hij schreef voor gebruik buiten de kerk. In LEVEND LEIPZIG maak je kennis met die onderbelichte kant van de grootmeester.  

Het programma bestaat uit 5 scènes, waarin zingend gefeest, gehuldigd, getreurd, getroost, of eer bewezen wordt. We starten vanuit het Jachtslot in de heuvels, tijdens een banket na een jachtpartij. Dan struinen we door de stad en staan stil bij de school waar een leraar in de bloemetjes wordt gezet, lopen we langs de universiteit waar studenten rouwen om een dierbare overledene, horen we hoe in Bachs stamcafé een ziek jongetje een hart onder de riem wordt gestoken, en voor we de stad weer verlaten zijn we getuige van hoe er voor de stadspoort uitbundig wordt gefeest.  

We glimmen van trots dat we de volgende muzikanten kunnen presenteren:  
Bobbie Blommesteijn  sopraan  
Tim Braithwaite  countertenor, muzikale leiding  
Jasper Dijkstra  tenor  
Andrew Hopper  bas  
Luba Podgayskaya piano 

Onze artistiek leider David Prins presenteert en neemt je mee op sleeptouw door LEVEND LEIPZIG. 

LEVEND LEIPZIG vormt meteen de opstap naar het community project L E I P D R E C H T, waarin Bach’s geliefde 18e eeuwse Leipzig even samensmelt met ons 21e eeuwse Dordrecht. Dit project wordt in samenwerking met het Drechtsteden Bachkoor, Talent Valley en muzikale professionals ontwikkeld voor de festivaleditie 2024.  

Smaakt dit naar meer? Wees een dag later welkom op BACHS BOEREN BURLESQUE. Oók wereldse muziek van de grootmeester, maar dan voor solisten. David Prins ontwikkelde deze productie voor Klaartje van Veldhoven & Friends, tijdens de Covid-19 epidemie. Het regende sterren en ballen in de pers over deze in lekker Nederlands gezongen klucht van Bach!