MARIA keizerin van Dordt

Speelperiode: zaterdag 9 juli 2022 & maandag 11 juli 2022

Een mega muziek spektakel dóór en vóór de Dordtse gemeenschap, rond de viering van 800 jaar stad. Een op waarheid gebaseerd verhaal over keizerin Maria, die 800 jaar geleden de stad Dordrecht als huwelijksgift ontvangt. Dankzij de stadsrechten die daarvoor worden vastgelegd kan Dordt uitgroeien tot bloeiende stad, en kan Maria beslissen over haar eigen leven vol cultuur, feesten en spel. Dit project ontwikkelen we in samenwerking met Big Rivers Festival.

Over de stadsopera

In de stadopera MARIA keizerin van Dordt vertellen meer dan honderd Drechtstedenaren het unieke verhaal van Keizerin Maria van Brabant, die 800 jaar geleden de stad Dordrecht als huwelijkscadeau kreeg. Dit betekende hét keerpunt in haar leven. Ze was altijd afhankelijk van machtige mannen die haar leven bepaalden. En nu? Nu had ze zelf het vermogen om haar eigen leven in te richten. In de stadsopera MARIA keizerin van Dordt beleef je de hoogte- en dieptepunten uit Maria’s leven.

Uit pure machtshonger werd Maria als pion gebruikt op het schaakbord van haar vader. Op haar achtste werd ze voor het eerst uitgehuwelijkt, maar dit huwelijk werd net zo hard weer gecanceld. Uiteindelijk trouwde ze met een keizer en ontving de titel keizerin. Maria stond bekend als hét feestbeest van Europa, de gokschulden van de keizer en keizerin liepen zo hoog op, dat niemand ze meer kon betalen. Keizer Otto stierf én opnieuw werd Maria uitgehuwelijkt door haar vader. Maar was ze gelukkig? Ze moest doen wat haar vader bepaalde. Als ook haar tweede man sterft, weet ze het niet meer. Ze zadelt haar paard, vertrekt naar een onbekende bestemming en haar leven krijgt een onverwachte wending in een moeras…

De stadsopera wordt gespeeld door het Groot Film en Musical Orkest Timbres Divers, gezongen door solisten, koor en kinderkoor, gedanst en gespeeld door verschillende groepen Dordtenaren die zich onder de vleugels van Muziektheater Hollands Diep hebben verenigd om samen met partners als Big Rivers, Koorschool Dordrecht, ToBe en Motorclub Contact Dordrecht, de viering van Dordrecht 800 jaar stad tot iets onvergetelijks te maken!

Stadsopera MARIA keizerin van Dordt gaat over de zoektocht van een vrouw naar een onafhankelijk en betekenisvol bestaan.

Programmaboekje

In plaats van een papieren programmaboekje hebben we dit jaar gekozen voor een digitaal programmaboekje. Wil je graag de tekst, de liederen, de medewerkers en partners terug lezen? Download dan het programmaboekje via de onderstaande knop.

Tickets

Zaterdag 9 juli 2022

Inloop: 15.00 uur
Start voorstelling: 16.00 uur

Prijs:
UITVERKOCHT

Zaterdag 9 juli 2022

Inloop: 20.15 uur
Start voorstelling: 21.15 uur

Prijs:
UITVERKOCHT

Maandag 11 juli 2022

Inloop: 20.15 uur
Start voorstelling: 21.15 uur

Prijs:
UITVERKOCHT

Het team

MARIA keizerin van Dordt 2022 wordt mogelijk gemaakt door:

Artistieke team:
Regie: David Prins
Muzikaal leider: Ruud van Eeten
Koordirigent: Caecilia Boschman
Choreografie: Jan Stroeve
Regie-assistent: Jeroen Manders
Scenografie: Arnold Schalks
Koordirigent kinderkoor: Ingrid van Herk
ToBe dans Choreografie: Grace van Gilst
Lichtontwerp: Roland van Meel
Geluidsontwerp: Marc Hoogendam
Kostuum uitvoering: Pieter Kooiman
Decor uitvoering: Boy Bastiaans
Grafisch ontwerp: Walter Smaalders
Fotografie: Bernetta Harting, Rob van Herwaarden


Productie team:
Zakelijk leider: Conny van Wijngaard-de Vugt
Productieleider: Arlet Langewender
Technische productie: Mario van Aalst
Voorstellingsleider: Janneke Lindner
Publiciteit: Tessa van Verk
Productieassistent: Tessa van Verk

Solisten
Esther Kouwenhoven Sopraan
Jessica Stam-Stakenburg Alt
Pablo Gregorian Tenor
Jaap Sletterink Bas

Mede mogelijk gemaakt door: